Gripiblogi, 48. nädal: grippi haigestumine püsib madalana

neljapäev, 05 detsember
Autor: Terviseamet

Perioodil 25. november kuni 1.detsember  pöördus ülemiste hingamisteede viirusnakkuste tõttu arstide poole 3272 inimest, 53,3 protsenti arsti poole pöördunutest olid kuni 15-aastased lapsed.

Haigestumuse intensiivsus püsis varasemate aastate samade perioodidega võrreldes samal tasemel ning ei ole ületanud hooajale iseloomulikke näitajaid. 87 protsenti kõikidest laboratoorselt kinnitatud proovidest olid viirusliku etioloogiaga, ülejäänud olid bakteriaalse päritoluga.

Haigestunute üldarv on püsinud viimastel nädalatel stabiilsena, kuid iganädalaselt registreeritakse uusi laboratoorselt kinnitatud gripijuhte.  Laboratoorselt on kinnitatud 2 A gripiviirust ja 6 B-gripiviirust. Kõikidest hingamisteede viirusnakkuste tõttu laborisse saadetud positiivse kinnituse saanud proovidest moodustasid gripiviirused vaid 7% protsenti.

Keskmisest suurem oli grippi haigestumine Võrumaal, seoses B gripiviirusega seotud  puhanguga Võru koolis. Mujal Eestis registreeritakse vaid üksikud gripiviirusega seotud haigusjuhte. Vaatamata gripiviiruste hulga kasvule saab grippi haigestumise intensiivsust endiselt hinnata madalaks ning gripilevikut piiratuks.

Gripitaoliste haiguste tekitajaks on endiselt rino- (38%) ning paragripiviirused (20,9%). Enim haigestuvad jätkuvalt kuni 5-aastased lapsed.

Hooaja algusest on alatüpeeritud  2 A-gripiviirust, kõik olid A gripiviirusega A(H1N1)pdm09.

Haigestumine Euroopa regioonis

Euroopa gripiseirevõrgustiku andmetel oli grippi haigestumise intensiivsus madal Euroopa regiooni kõikides riikides. Püsivat gripiviiruse levikut ei ole veel täheldatud üheski riigis, kuid registreeritakse üksikud gripiviirusega seotud haigusjuhte.  

Perearsti nõuandetelefon

  • Lühinumber 1220 või +372 634 6630 (Eestist ja ka välismaalt)
  • Telefon töötab ööpäev läbi, ka nädalavahetustel ja riiklikel pühadel