Gripiblogi, 16. nädal (13.–20. aprill): kevad on grippi tublisti taltsutanud

neljapäev, 23 aprill
Autor: Terviseamet

Aprilli kolmandal nädalal (13.-20.04) pöördus arstide poole ülemiste hingamisteede viirusnakkuste tõttu 3430 inimest, haigestunutest 21 protsenti olid lapsed. 

Grippi haigestumus on langustrendis, haigestumine ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse püsib stabiilsena.  Siiski ei ole gripitaolistesse nakkustesse haigestumine jõudnud veel hooajavälisele tavatasemele. Kahjuks ei ole võimalik määrata, millise konkreetse patogeeniga võib see olla seotud, kuna laboratoorseid uuringuid on tehtud vähe.

Gripi ja gripilaadsete nakkuste sihipärase uuringu (sentinel-seire) andmetel võib hinnata grippi haigestumuse intensiivsust praegu madalaks. Ühtegi gripijuhtu kõnealusel perioodil laboratoorselt ei kinnitatud.

Tervise- ja Heaolu Infosüsteemide Keskuse (TEHIK) andmetel on Eestis hooaja algusest alates hospitaliseeritud hooajagripi tõttu 575 patsienti. Kuue haigla andmete põhjal hooajal vältel gripi tõttu intensiivraviosakonda sattunud 21 inimest, neist on gripi tõttu surnud 12 inimest vanuses üheksa kuud kuni 85 aastat: kõik nad kuulusid riskirühmadesse.  

Perearsti nõuandetelefon

  • Lühinumber 1220 või +372 634 6630 (Eestist ja ka välismaalt)
  • Anonüümne nõuande teenus töötab ööpäev läbi, ka nädalavahetustel ja riiklikel pühadel
  • Isikustatud nõuande teenus töötab E-R 8.00 - 22.00 ning nädalavahetustel ööpäevaringselt. 
  • Riiklikel pühadel ning nädalavahetuseti 8.00-17.00 pikendavad nõuandetelefoni arstid ka hädajuhul retsepte.
  • Alates 02.12.2020 kui perearsti nõuandetelefoni meedik otsustab testimise vajalikkuse suunatakse teid koroonatesti saatekirja vormistamisele, kus teile koostatakse saatekiri. Saatekirju väljastatakse E-P 8.00-22.00.